söndag, december 09, 2012

Träningstiden som inte finns

Alltså, när tränar ni? När hinner ni det? Jag undrar på riktigt, alltså.

I mitt liv finns det en liten chans att jag hinner träna på helgerna. Men i veckorna? Det går ju inte? Vi är nämligen rätt sällan hemma båda två på vardagkvällarna i detta hem. Och är man hemma själv med barnen kan man ju inte gärna lämna dem i sticket och gå ner på gymmet. Samma lika på morgonen. Den som inte ska lämna på dagis går tidigt till jobbet, och den som ska lämna... well. Den går verkligen inte och tränar. Och om vi väl råkar vara hemma samtidigt en helt vanlig vardagkväll? Jamen, då är ju det så skönt och trevligt att det ska rätt så himla mycket till att sabba det för att gå och träna.

Återstår alltså att träna på arbetstid. Och eh... det var väl cirka fem minuter sedan jag gnällde över att den inte räckte till den heller?

JAG FATTAR INTE HUR NI GÖR?!?

Går ni upp klockan fem och tränar på morgonen? Tränar ni på lunchen? Tränar ni hemma framför teven? ELLER HAR ERT DYGN FLER TIMMAR ÄN MITT?

Jag inser ju givetvis att det handlar om prioritering, men ååå, jag hatar prioritering, jag tycker mycket mer om "magisk lösning serverad på silverfat". Säg att ni har en sådan, någon?

28 kommentarer:

Susanne sa...

Har tyvärr ingen mirakellösning. För oss funkar det hyfsat eftersom ingen av oss reser i jobbet. Men vi har dragit igång ett litet hobbyprojekt för att få igång folk som faktiskt inte har tid (inklusive oss själva eftersom vi har stillasittande jobb...). http://www.trainalong.se/ Just nu kör vi världens bästa adventskalender, öppna en lucka och få ett kort pass som du ska köra :) Kort - nu snackar vi nog MAX 4-5 minuter. Bara för att göra något.

Lisa sa...

Ville bara säga att jag hinner för att jag inte jobbar heltid. Och bara därför. Sedan träningsskolkar jag en massa ändå.

Alva sa...

Har du vänner som vill träna med dig? Om du har tid över och ska ringa en vän och fråga om en fika, så kan ni ju träna tsm istället. Bästa! ;)

Lisa sa...

Jag tänker exakt samma. Och var faktiskt en sån 05-joggade några månader innan solen slutade att gå upp och jag blev mörkrädd. (vinterviken i morgonsol - fint! Vinterviken i mörker - läskigt!) Nu överväger jag att börja hänga på kvartersgym vid 05.30 istället men Steget! Jag hade knappt vant mig vid att vara en sån som joggade ibland och att då gå på gym och dessutom så sanslöst tidigt. Jag vet inte.

Mao - det går inte ihop. Än.

annapanna sa...

Vuxet barn, skiftjobb med sex dagar ledigt varannan vecka. Häpp!

HemkäraHanna sa...

Jag är så uppmuntrande så jag säger att det blir bättre med åren.

Klen tröst jag vet. Men nu går jag och trettonåringen och tränar tillsammans. Efter att de andra två gått och lagt sig.

När de var mindre tränade jag inte alls, fick bara inte ihop det.

Sonja sa...

Två barn i förskole/lågstadieåldernv(lämnas/hämtas på var sitt håll), två föräldrar, vi jobbar båda 80%, och den andra föräldern hämtar 3 dagar i veckan. Av de 3 dagarna jobbar jag heldag en gång och lunchtränar två gånger - dvs 6 timmar jobb, 2 timmar lunch+träning och ändå hemma innan Bolibompa är slut. Förutom deltidsarbete bygger pusslet på att det finns ett gym 10 min från jobbet och att ingen av oss har mer än 30-45 min till/från jobbet. Pusslet rasar så fort någon är sjuk, eller i skolavslutnings/utvecklingssamtals/lucia-tider.

Markattan sa...

Köp ett löpband och en pillatesboll kanske?

Linda sa...

Samma här! Orkar inte mer än jobb och småbarn just nu. Är inte ensamstående och jobbar 80%. Och det är helt okej! Förstår inte heller hur alla (?) andra verkar kunna träna inför maraton.

Katta Kvack sa...

Jag tränar hemma framför TVn - alltså typ dvd eller video på youtube. Mkt bra och effektivt! Rekommenderar Jillian Michaels dvd:er.

Bakpappa sa...

Suck, det undrar jag också över.

Jag har en teori om att man har mera energi om man tränar, då orkar man sticka iväg sen ännu när barnen äntligen är i säng. Men tränar man inte så har man bara energi för en timme framför TV:n.

Min andra teori går ut på att den som tränar får abstinensbesvär om den inte tränar och då tvingar ut sig själv. Helt ok egentligen det också.

Mellanbarnet sa...

Mirakellösningen måste väl vara någon av apparaterna på TV-shop? Typ den där med elektriska impulser som tränar åt dig medan du ligger i soffan.

Jag hinner inte heller med jobb, plugg och barn, men hemmaträning går faktiskt nästan alltid att klämma in. Enkelt, tidseffektivt och jobbigt. Inte det roligaste sättet att träna, men man kan inte få allt. Det jobbigaste är nästan att alla "jag har inte tid"-argument faller...

På min blogg får du tips på två pass idag. Annars har vArje riktig träningsboggare (Bodycomf, Lofsan mfl) en uppsjö av hemmapass på sina sidor. Och på youtube finns instruktionsfilmer. Bara att köra!

Christel sa...

Har ni inga gym med barnpassning i närheten? Himla smidigt för alla inblandade, mamman får träna och barnen får leka med nya kompisar.

Lisole sa...

Pilates dvd, gummiband och promenader var det enda jag fick till när jag hade små barn, men det var topp.
Pilates är fantastiskt på många sätt och promenader är underbart. Ju. Ladda ner massa bra podcaster så blir det ännu bättre.

Snart blir det enklare. De blir större. De blir det!

LisaM sa...

Träna hemma! Sätt ihop ett enkelt pass som du kan köra på 20 minuter medan barnen kollar TV, tex.
Ett förslag: Knäböj, armhävningar, plankan, ryggresningar (ligg på mage och lyft axlar o överkropp), utfallssteg, tåhävningar.. Kör tre varv, 40 s aktivt och 20s vila mellan varje övning =18 minuter

Anonym sa...

Vi körde badhuset med småbarnen och en hel drös simdynor, armpuffar osv på dem. En styr runt med barnen i plaskpoolen, den andra illsimmar i vuxenbassängen. Sen byter man och häpp, så har man tränat. Inte så MYCKET träning men bättre än inget alls.

Jessica Norfelt sa...

Samma lika här. Fick tipset av en annan med samma lika problem att köra 15 min per dag a la Paolo Roberto. Funkar nog fint med Bolibompa i bakgrunden. Väntar nu på att bli snorfri och att boken ska landa i postlådan.

/carina sa...

När våra barn var små, hade vi en träningscykel i källaren. Absolut ASTRÅKIGT, men det gick att göra när man var ensam hemma med sovande barn.
Och om man övar, kan man läsa samtidigt - eller lyssna på hörbok alternativt se på tv. Jag längtar inte tillbaka till just den delen av småbarnsåren, kan jag avslöja...

Josefine janke sa...

Strunta i att träna! Jag ser promenaderna till och från dagis, till och från affären, som träning. Går överallt och ofta går jag nån omväg på vägen hem.

Martina sa...

Joggar med syskonvagnen på vägen hem från förskolan (ja en omväg då). Tidseffektivt och träningseffektivt, får upp pulsen rejält... Lockar med lekplats som mål. Och barna blir otåliga om det går för långsamt så det är bra motivation :-)

Helena Bergendahl sa...

Kan ni inte låtsas att ni är skilda fast ni inte är det? Och ha varannan veckas vårdnad? En får göra allt ena veckan, den andra får göra vad den vill. Så får ni umgås på helgerna...

Ulrica sa...

När sonen var mindre (ca 2 år) tränade jag efter att jag nattat honom. Tränade på min crosstrainer. Kan det funka kanske? Beror ju på när barnet lägger sig. Kanske du kan få till 20-30 minuter medans han leker annars? Eller träna med dvd framför tv:n.

mariasbokliv sa...

jag baxar barn till dagis o skola, bär mat o vatten till djuren o släpar runt på åtta kilo bebis

mer organiserad träning än det är ett så komplicerat företag att få till s det får vänta i typ fem år till

Helén sa...

Som någon annan sade: Det blir bättre när barnen blir äldre och de kan vara ensamma hemma i 30 - 45 minuter, medan man joggar en runda. Mina barn är 5 och 8 och de klarar sig själva den stunden.

Barnpassning på gymmet är toppen annars.

Oftast tränar jag dock efter jag har lagt barnen. Jag sticker alltså en sväng ut i spåret, eller iväg på ett pass som börjar mellan 19.30 eller 20.00. Fast det fungerar ju förstås inte om man är ensam hemma med barnen...

Ett pass på helgen brukar oftast gå att få in. När barnen är små tror jag att det är bra att ha som mål att träna en gång på helgen och en gång i veckan. Sedan kan man ju gå en extra sväng med barnvagnen.

Jessika sa...

Tränar på morgonen tillsammans med kompis. Vi ses kl 05.30 och går en knapp timme. Låter helt sjukt men man vänjer sig. En gång i veckan kan man få till. Plussidan är att man är ute, att träningen är gjord innan jobb och dagis plus att man hinner umgås med en god vän och prata igenom veckan.

Anonym sa...

Jag kör ett par 15 min pass från Nikes training club app på helgerna då jag också försöker gå ganska mycket. På veckorna hinner/orkar jag inte mer än att köra mitt korta mage+ryggpass någon gång. Med en 3-åring, heltidsjobb och 4 timmars pendling per dag hinner jag inte mer. Jag försöker prioritera att sova åtta timmar bara för att orka igenom veckorna.

Mia sa...

Kom på 5 övningar (ex. situps, armhävning, benböj, utfallssteg springa på stället, upphopp osv). Kör en minut på varje övning (högt tempo) och kör 3 varv. Varva konditionsövning med styrka. Hela tiden hög puls. Efter en kvart är du klar och du är hemma. Träningsvärk och kondition kommer på köpet. Så inklusive dusch är du färdigtränad på 20 min. Jag gillar effektiv träning. Lycka till!

motvalls sa...

Usch alltså, alla är så hurtiga å orkar så mycket å anstränger sig. Jag orkar inte det. Jag hinner inte för jag priar inte. Men det är bara halva sanningen. Jag hinner inte heller. Lunchen måste jag hålla kort för att hinna hämta på förskolan så då äter jag bara snabbt. Jag behöver sova åtta timmar typ 23-07 å jag jobbar ofta lite efter att cheetahn har somnat vid åtta å fram till dess har jag ju ansvar för henne. Så jag fattar inte hur jag ska hinna.