onsdag, oktober 10, 2012

Hörni, Helsingfors?

I helgen ska jag och min bästis kryssa med Finlandsfärjan till Helsingfors. Because we're worth... äh. Vi ska hur som helst vara där dagtid under lördagen. Vad borde vi göra under den tiden, tycker ni? (Ping @PeppePeppePeppe)

Vi gillar: Shopping. Fika. Strosa. Vin. Samt mat.

Vi gillar inte: Trökiga museum.

Ingen av oss har varit i Helsingfors innan.

SHOOT!

24 kommentarer:

Karin sa...

Hej Bästa Onekligen!
Var nyligen i Helsingfors och om jag hade en dag där skulle jag äta min lunch på Alvar Altocafeet på Akademibokhandeln (som ligger på Esplanaden nära Stockmanns varuhus). Bergskyrkan är en fantastisk kyrka insprängd i ett berg väster om centralstationen. Liten promenad dit men så värt det! Shopping på Esplanaden och i kvarteren där omkring.
Liten trevlig storstad som jag gärna åker tillbaka till! Ps. Båten lägger till typ mitt i stan nästan vid Esplanaden!Ds.
Trevlig tur!

Peppe sa...

Men herregud så roligt! Stannat ni bara över dan?
Okej: ni ska luncha på den lilla mexikanska restaurangen Cholo på Lönnrotsgatan 9 (hälsa från mig). Ta en drink efteråt på Tornis takterass, där ser ni hela stan (kom ihåg att kissa där, fin utsikt), promenera omkring i området Rödbergen (fina småaffärer), i centrum ska ni besöka Marimekkos Flagship på Norra Esplanaden, fika på Brooklyn Café vid Femkanten i Rödbergen och ta ett glas vin på bar no 9 på Nylandsgatan.

Det här var den korta tipsrundan.

Hör gärna av er!

Sebastian sa...

Hej!

Jag antar att ni hålls rätt i centrum.

Shopping, här finns en massa butiker:
http://www.designdistrict.fi/news

Akademiska Bokhandeln för böcker, Nordens största(?) bokhandel.

Kaffe på La Torrefazione, Alexandersgatan 50 B. Nästan godare kaffe även på Caffi, Mannerheimvägen 22-24, men inte lika mysigt och bara kaffe och choklad här.

Lunchen är svårare, utbudet är hundra ggr bättre i Sthlm.. Kanske på Bar 9 på Nylandsgatan 9. Eller posha till det på Salutorget, Norra Esplanaden 15. http://www.salutorget.fi/en

Karin sa...

En mysig sak som jag och min karl gjorde när vi var i Helsingfors i augusti var att dricka afternoon tea på Salutorget. Kanske inte så finskt, men vad fanken. Man känner sig lite glamorös, det är fint.

Och så vill jag tipsa om Living space, en liten affär på Katariinankatu 4, som vi råkade ramla in på. Säljer superfina rättvisemärkta och ekologiska prylar, bland annat barnkläder som även en barnlös som undertecknad vill köpa och ge bort till random barn i bekantskapskretsen.

Anonym sa...

Bunchen på Salutorget! Åååh..

Lattemama sa...

Gillar du fonter och typsnitt kanske detta hade varit ngt?

http://napagalleria.wordpress.com/2012/04/27/fonttikavely-fontwalk/

Kartan kunde man tidigare köpa men finns numera bara att ladda ner - länk på adressen.

Tog ca 45 minuter att gå och man styr tempot själv så man kan shoppa samtidigt ...

Linn sa...

Jag hittade mina tips från när jag var iväg, så här kommer copy/paste:

Do:
-Åk till Sveaborg/Soumenlinna som är en gammal fästning som byggdes som bas för skärgårdsflottan back in the day. Borgen i sig är well, en borg, men omgivningarna är väldigt vackra för att ligga 10 minuters båtfärd från centrum.

- Ät på Belge, en belgisk restaurang på Glogatan/Kluuvikatu. Det ser inte roligt ut utifrån, men är skitmysigt inuti. Plus gott. Väldigt gott.

- Gå ner till vattnet vid Brunnsparken och häng lite på bryggan.

- Åk turistbåt om du vill skratta åt hur extremt dåliga dom är på att göra reklam för sin stad. Helt ärligt funderar jag på att maila Visit Finland med lite tips. Till exempel: använd nån som kan skriva korrekt svenska i broschyrerna. Man liksom väntar sig det när svenska ändå är ett officiellt språk.

- Gå till innegårdsbaren på Grotesk.

- Bo på Glo Kluuvi. Mycket bra hotell.

motvalls sa...

Jag ÄLSKAR Helsinki, ÄLSKAR!

Om jag hade en dag där skulle jag:

Ta spårvagnen (åk medsols) http://www.hsl.fi/FI/matkustajanopas/Documents/3B3T_esite_ru_2012.pdf runt. Åk från södra city, gå av i Kallio/Berghäll å strosa omkring. Promenera tillbaka söderut via Hagnäs till Kronohagen som har superfina hus. Gå ner till Senaststorget å domkyrkan. Ta ett foto på er själva framför presidentpalatset runt hörnet. Spana in ortodoxa kyrkan.

Å så gå på Kiasmas shop.

Spader Madame sa...

Nansos och Marimekkos butiker. Inte missa. 5-10 minuters promenad från båten.

Anonym sa...

Ät på Kitchen & Co! Var där förra veckan, fin miljö och fantastiskt bra mat!

Sebastian sa...

Med tanke på interiörer ska jag rekommendera två restauranger:

Lasipalatsi, fin funkisinredning och vanligtvis god, finsk mat (mycket fisk). Öppnar två på lördagar. Mannerheimvägen 22-24, samma hus som Caffi, i andra våningen.

Loiste, högst upp i varuhuset på Mannerheimvägen, ingång Brunnsgatan 3. Öppnar kl 14 på lördagar. Maten "okej", grymt fin utsikt och vacker funkisinteriör.

Båda restauranger är inte helt billiga, prisnivån kanske samma som en bättre kvartersbistro i Stockholm.

Om solen skiner kan man mer än gärna gå till Blå Villans Café (Sinisen huvilan kahvila) vid Tölöviken. Borde öppna kl 12, är det stängt kan man istället med behållning promenera runt Tölöviken.

Sebastian sa...

...och Loiste är alltså i Sokos-hotellet/varuhuset, INTE i Stockmanns varuhus.

Anonym sa...

Då måste ni äta frukost på cafe fazer,shoppa kläder hos Ivana helsinki. Trevlig Resa!

Fröken Fräken sa...

På matsidan kan jag rekommendera att inte äta hamburgare på finska matställen. De kan mycket väl vara kokta.
Okej, det har hänt mig en gång, men det bör inte hända någon någonsin.
:-D

Bokbabbel sa...

Yay, vad roligt att du kommer hit! Nu får jag såklart hjärnsläpp vad gäller tips, men här är några:

- Akademiska bokhandeln. Alvar Aalto har ritat och där är fullt av tidningar och böcker (Nordens största bokhandel)
- Kaffe på La Torrefazione
- Fika på Café Esplanad (enorma och mycket goda bakverk)
- Sveaborg, fästningsön ligger typ tio minuter från Salutorget med båt och är väldigt fin, kan dock vara ganska kall och ruggig nu i november
- Marimekko flagship store
- I Kampens köpcenter finns en thairestaurang som heter typ Orchid, kanske inte det mysigaste stället men sjukt god och förmånlig mat!

Johanna sa...

Ät asgoda vegoburgare på vegemesta eller asgod finsk husmanskost på kolme kruunur (vegalternativ finns). Bara ätandet är resan värd. Och sen är hela stan så in i bängen trevlig att gå omkring i. Eftersom att ni inte gillar tråkiga museum så tycker jag ni går till ett som är ca hur kul som helst nämligen Kiasma - jättekul hus och säkert roliga utställningar. Marimekko grejer kan ni kolla på i Stockholm tycker jag, finsk design är så mycket mer!

Lisa sa...

Som många redan påpekat, på La Torrefazione har skitgott kaffe (har också bra mackor, sallader och smoothies om man känner för lättlunch) och ligger centralt. Fast världens godaste kanelbullar finns på klassikern Café Esplanad (bullarna är så stora att de också funkar som lättlunch!).
Glaspalatsets funkisstil skulle falla dig i smaken, kan jag tro. Och ja, Akademiska bokhandeln är värt ett besök framför allt för Aalto-inredningen och stämningen. Bergskyrkan som det hänvisas till heter Tempelplatsens kyrka formellt, dit vallfärdar turisterna, men själv tycker jag inte den är något särskilt. Uspenskijkatedralen däremot är maffig inuti, sådana kyrkor finns inte i Sverige!

Och tips för båten - ät inte buffé pga lite ofräscht. À la carte-restaurangerna är numera riktigt, riktigt bra!

Anonym sa...

Bästa restaurangen: SPIS På Kaserngatan 26. Tro mig, gå dit! De serverar helst vegeteriskt. En pytteliten restaurang med minimalistiskt meny. Underbar mat.

Kerstin sa...

Lunch på Savoy, Helsingfors mest kända lyxkrog. Restaurangen ligger högst upp i huset med fantastisk utsikt, och 30-talsinredningen är gjord av Alvar och Aino Aalto. Den kända Aaltovasen är ritad speciellt för den här restaurangen. Fika på Fazer och Café Ekberg. Loppis och antikhall i saluhallen vid Sandvikstorget.

Anonym sa...

Linn: Skriv gärna till Visit Finland, så de förstår att det faktiskt inte går att ha nån på företaget, som hade bra betyg i svenska i högstadiet, att översätta...

/Mikaela

Momangen sa...

Vet inte om det är öppet på dagen men restaurangen på hörnet precis bredvid ursnygga designhotellet Klaus K har helt magiskt god mat! Dumplings å göttegrejer!

/ Camilla

Evalisa sa...

En trevlig butik är Secco som har ekogrejer alt pryttlar/kläder/väskor gjorda av kasserade material. http://www.facebook.com/pages/Secco-Treasures-of-Wasteland/28346371670

Lisa sa...

Tusen tack, alla! Det här blir nog bra.

mika sa...

åh vad härligt! helsingfors är fantastiskt!
mitt bästa tips är finska designforums butik. med kafé, gudomliga (inte för dyra) bakverk (citronpajen är perfekt, inte för söt), inhemsk design och olika utställningar som byts mest hela tiden...

Skillnadsgatan 7

http://www.designforum.fi/designforumfinland_en
http://www.visithelsinki.fi/sv/sevardheter/design-forum-finland