söndag, september 30, 2012

Lisas läsdagbok: Till offer åt Molok

Det här har jag läst: Till offer åt Molok, av Åsa Larsson.

Och det är: Den femte och senaste deckaren om Rebecka Martinsson och hennes crew i Kirunatrakten. Den här gången blir en kvinna ihjälstucken i sin säng, men som vanligt struntar jag rätt fullständigt i själva mordgåtan. Inte för att det är något fel på den (den är spännande), men det är inte därför jag läser den här serien. Jag läser för att få umgås med karaktärerna.

Det här gillar jag med boken: HUNDPOLISEN KRISTER! (Men gud, så himla fin han är.) Anna-Maria Mella! (Men gud, så himla rolig hon är!) Den lilla killen Markus som är med i den här boken! (Men gud, vad jag ömmar för honom!) Samt alla de övriga (förutom möjligen Måns, som jag med fördel tycker kan fasas ut ur den här serien snart.)

Det här gillar jag inte med boken: Hon jobbar mycket med parallellhistorier, Åsa Larsson. Den här gången får man parallellt följa den unga skollärarinnan Elina på 10-talet någon gång. Och det är inget fel i den historian, direkt. Men den engagerar mig inte det minsta lika mycket som nutidsskildringen kring mordutredningen.

Det ska komma en sjätte bok om Rebecka Martinsson har jag hört, men sedan är det stopp. Har mycket starka åsikter om vad den ska innehålla (i fråga om vad som ska hända med karaktärerna, då). Vad som måste ske. Vad som absolut inte måste ske. Är typ halvvägs på väg att skriva ner mina önskemål (läs: krav) och skicka till Åsa Larsson, pga MYCKET VIKTIGT ATT DETTA BLIR RÄTT! Men får väl försöka sansa mig, antar jag. Vill ju inte framstå som galen.

(Men detta är vad du bör hålla centralt i huvudet vid författandet av nästa del, Åsa: HUNDPOLISEN KRISTER!!!)

11 kommentarer:

Emelie sa...

Med risk för att få en fiende för livet: min bokcirkel valde Solstorm baserat på dina Åsa Larsson-hyllningar, men förutom Mella (som var rolig) tyckte jag boken var ganska tråkig faktiskt. Vad är det jag missat??

Lisa sa...

Well, Emelie. Du har ju missat hundpolisen Krister, till exempel, för han dyker inte upp förrän i tredje eller fjärde boken. Men annars? Vet inte. Vi kanske inte tycker samma, bara? Det är okej. (Fast Anna-Maria Mella blir bara roligare och roligare, det säger jag dig.)

Jojjo sa...

Som jag längtar efter att läsa den där, gillar också karaktärerna i hennes böcker!

Ann Margret sa...

Jag håller helt med dig! Hundpolisen Krister är underbar. Alla är underbara utom den uppblåste Måns. Civving, aaaah. Jag blir nästan sugen på att flytta till Norrland när jag läser Åsa Larsson. Nästan.

kittypryde sa...

Fick en klump i halsen när Krister tog hand om Markus... Hur han lät honom känna sig trygg på det sättet som passade honom, och inte genom tvång. Håller med om alla karaktärer. Och ja, Måns borde ba försvinna.

Översätt här sa...

Trevligt!

Fru Björk sa...

Har det kommit in en hundpolis? Då måste jag nog ta tag i Kiruna igen i alla fall. Var inte tokimpad av bok ett och två.
Men hundpoliser!!! Jag är uppvuxen i hundpolisfamilj och det känns ibland som att halva min barndom utspelade sig i hundpolisernas träningsstuga. Det var grejer det. Gömma sig i skogen och hittas av glada hundar. Skicka polishundar på deras hussar. Och annan helt normal vardagsspänning och vardagstrygghet.

Emelie sa...

Jag får väl kanske ge henne ett försök till - och hoppa direkt till någon del med Krister...

Elin S sa...

Åh! Måste genast klicka hem denna, jag vart helsåld på de första tre. För övrigt måste jag säga att dina bokrecensionen är fantastiskt bra för att hitta nya böcker och författare. Tack!

Elin S sa...

Äsch...fyra! De första fyra menar jag naturligtvis.

Anonym sa...

Ja, Krister. Mmm. Men att hon dräpte Vera har jag mycket, mycket svårt att komma över.

/Janet