måndag, september 10, 2012

Den medelgoda ungdomsromanen revolterar

I torsdags kritiserade författaren och litteraturkritikern Jens Liljestrand en bok som han hade invändningar mot (Sara Kadefors "Kast med liten kniv") i DN genom att säga att den snarare kändes som en "medelgod ungdomsbok" än som "seriös vuxenlitteratur". (Läs recensionen här.)

Den formuleringen gjorde mig (och många andra) tämligen förbannad å ungdomsböckernas vägnar. Mitt hörn av twitter var som en surrande, sur bisvärm. Vad menar du, Jens Liljestrand? Är ungdomsböcker per definition lite sämre än vuxenböcker? Enklare? Oseriösare? Hur då? Och... eh. Hur många moderna ungdomsböcker har du egentligen läst? 

Jens Liljestrand svarade antingen inte alls, eller undvikande. Men till slut kom det fram att han menade att det ställs fler krav på en vuxenroman än en ungdomroman. En vuxenroman måste ha psykologiskt trovärdiga karaktärer, och innehålla någon form av samhällsanalys. De kraven är inte alls lika höga när det gäller ungdomsböcker.

Eh, nähä? Säger vem?

Jag håller verkligen inte med, och tycker både att han nedvärderar ungdomsböcker och ungdomar genom att säga sådär. Och det gör mig mycket, mycket trött. Men! Det finns ändå en sak som jag tycker är uppfriskande med hela den här grejen. Nämligen: Det blev en diskussion. (Ha!, hur bitter låter jag inte? Det blev i alla fall en diskussion.)

Här kan ni läsa Johanna Thydells debattartikelssvar på Jens Liljestrands recension (i DN idag), här och här kan ni läsa blogginlägg på Bokhora, här och här skriver Unga böcker, och här skriver Bläddra, Bläddra. Och det finns säkert fler som jag missat.

Tycker verkligen, trots regelbundna nedvärderande åsikter från höger och vänster, ändå det känns som som ungdomsromanen är på gång. Inte bara för att det blir debatt när Jens Liljestrand skriver en sådan här sak i DN, utan rent allmänt. Har känslan av att fler och fler vuxna faktiskt får upp ögonen för genren nu för tiden, och självmant kan tänka sig att sträcka sig efter en ungdomsbok i hyllan (Hungerspelen! Twilight!). Och stoltsera med dem, rent av.

Det gör mig himla nöjd.

Snart hoppar ungdomsromanen upp från sitt skrymsle med näven knuten i luften och gör revolution.

Jag känner det på mig.

Vad många fantastiska böcker Jens Liljestrand och andra vuxna som inte fattat grejen ännu äntligen kommer att upptäcka då.

8 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

Skrev en artikel om det där 2010 i ett nummer av Horisont som hade tema Barnlitteratur, för då var det också en recensent som viftat iväg en vuxenroman med att det var så dåligt att det blev ungdomsroman. Och det är lika idiotiskt varje gång det sägs, så jag tycker det bra att debatteras.

aina sa...

En intressant fråga tycker jag är vad det egentligen är för skillnad på ungdomsromaner och vuxenromaner? Vad tycker du? Att säga att en dåligt skriven vuxenroman blir ungdomsroman är ju helt fel. Så funkar det ju inte, det blir ju lite jämföra äpplen och päron. Vilka skillnader tycker du att det är?

Lisa sa...

Ja, Aina, det är en väldigt intressant fråga. Och svår! Jag skrev ett aslångt inlägg om det en gång: http://onekligen.blogspot.se/2011/12/om-det-har-med-ungdomsbocker.html

Tycker nog den främsta skillnaden är att ungdomsböcker (nästan alltid) handlar om ungdomar, och vuxenböcker (nästan alltid) handlar om vuxna.

I övrigt tycker jag inte det är så stora skillnader alls.

Colombialiv sa...

Men alltså! Vilken idiotisk kommentar att komma med (av recensenten, alltså).

Bibliotekariejenny sa...

Heja dig, Lisa! Och alla andra som röt ifrån. Han gjorde bort sig, Jens.

Västmanländskan sa...

Heja, heja!

Ingerun sa...

Nu har jag inte läst länkarna, men om ungdomsböckerna är sämre varför vill så många vuxna läsa dem? Jag tänker på hela YA-trenden.

Förresten innehåller inte alla vuxenböcker samhällskritik och tur är väl det. Hur tråkigt är det inte om alla är samma! Fast han räknar måhända bara de som gör det.

Anonym sa...

Dum kommentar av någon som inte vet bättre, kanske?

Hur som helst har jag läst "Det är så logiskt" i helgen. Guuuud vilken bra bok!! Sträckläste den på två dagar mellan matcher i en ishall någonstans i Sverige :-)

Mycket av vuxenlitteraturen kan slänga sig iväggen, så det så!

Go Lisa, Go!!