torsdag, augusti 09, 2012

Way out west goes veggie

Jag tycker det är fantastiskt härligt och bra och klokt och FÖREDÖMLIGT av Way out West att de bestämt sig för att bara servera vegetarisk mat på festivalområdet i år, av klimatskäl.

Blir nästan tårögd.

Det var bara det!

20 kommentarer:

Alva sa...

Fantastiskt! *blir så lycklig av kloka människor*

Bjarbapappa sa...

Med Säljerydsfestivalen som föregångare,sedan flera år!

Lisa sa...

Mmm... Säljerydsfestivalen. Där har vi en föredömlig festival om någon.

Lisa sa...

Och en föredömlig by!

Bo Grahn sa...

Jag gillar inte när den PK präktigheten får slå igenom på detta sätt.
Varför har minoriteter sån makt i Sverige?

Olga sa...

Ännu bättre om de gjort det var djurrättsskäl. :)
Bo Grahn – det finns fler köttdjur än människor i Sverige!

Cecilia sa...

Jag tycker också det är ett fint initiativ - men samtidigt känner jag att det luktar unket om beslutet. Visst, de kommer bara servera vegetarisk mat vilket är ett bra beslut - men jag antar att de fortfarande flyger in artister, skräpar ner i området de lånar, använder en sjuhelsikes massa (grön? icke grön?) el och bidrar till att tusentals ölburkar hamnar i buskar och snår. Eller?

Fiction sa...

Nej, men... Neeej. Vad besviken jag blev nu, Lisa.

Att ge folk dåligt samvete för att de äter kött för att det sägs att det resulterar i lite större utsläpp... Kändes som ett slag under bältet.

Ni har ett torp som ni sitter och bilar till lite nu och då. Vad bidrar inte det till utsläppen? Och om inte ni är där så hyr ny ibland ut det. Vad bidrar det inte till utsläppen att andra sitter och bilar dit?

Vad är det som säger att sälja närproducerat kött på området inte skulle ha mindre inverkan på utsläppen än att alla som faktiskt VILL ha kött sedan var och en för sig åker och handlar det?

Var dag rinner det ut tusentals TON orenat avfall rätt ut i Östersjön. Varför inte, till exempel, börja oroa sig för det innan man ger folk dåligt samvete för något i slutändan säkerligen ändå kommer att gå på ett ut? Lite tack vare att fiska billiga PK-poäng.

Det känns som det här med snålspolande toaletter: Folk fick så dåligt samvete för att toaletten använde så mycket vatten och fick höra hur bra det var med en snålspolande att i dag har i stort sett alla en snålspolande. Det är bara det att den mindre vattenmängden inte har lika bra effekt på spolningen att många fler idag spolar fler gånger vilket resulterat i att vi idag använder MER vatten. Även stoppen i avloppen har blivit fler då de inte spolas ur lika bra vilket i sin tur bidrar med ännu mer utsläpp då rensbilar och rörmokare måste rycka ut oftare. En parantes bara.

Köttindustrin är inte den stora boven i dramat sett till det stora hela. Varför inte börja med de riktigt stora bovarna för att sedan fokusera på småskurkarna?

Inte ligger folk sömnlösa för att de använder lågenergilampor trots att de innehåller kvicksilver och är rent av livsfarliga för barn ifall lamporna skulle varit tända en stund och sedan till exempel krossas på grund av att de välter? Eller? (Vad gör inte kvicksilverångor med barns lungor?)

Nu blev det en massa babblande men jag blev så besviken över att du/ni ger köttätare dåligt samvete bara för att det skulle generera i mer utsläpp när det nog i slutändan går ganska mycket på ett ut.

Hade det varit för djurrättsskäl hade det varit en helt annan femma för det kan jag köpa. Även om det inte kommer att få mig att sluta äta kött så väljer jag gärna, om möjligt, att äta "välmående" kött.

Kristin sa...

Jag tycker det är ett underbart initativ av Way out west-arrangörerna! Märkligt att somliga blir så upprörda. Jag tycker verkligen inte det handlar om att ge folk dåligt samvete, utan snarare till att inspirera till en grönare livsstil och förhoppningsvis få folk att upptäcka vegetarisk mat (för ja, hemskt många människor är urdåliga på maträtter som inte innehåller kött och tror att det innebär att knapra salladsblad) Och om man får dåligt samvete, ja vad är det som är så himla farligt med det? Det är väl det som får oss att tänka annorlunda! Jag får dåligt samvete för jämnan över olika saker men försöker ändå göra mitt bästa vad gäller att leva så klimat- och miljövänligt som möjligt. Jag känner även många köttätare som väljer att äta alltmer vegetariskt, utan att blir "helveggisar". Och Fiction, du har helt rätt i att det finns massor av saker att bli upprörd över gällande miljön och klimatet, men vad har det överhuvudtaget med Way out wests beslut om att servera vegetarisk mat att göra? Jag ser liksom inte riktigt kopplingen....

Anonym sa...

Väldigt bra initiativ tycker jag!

Slag under bältet? Att köttproduktion är en stor miljöbov är ju bara sanning. Givetvis finns det andra stora och viktiga faktorer som man också borde arbeta med, men man måste ju börja någonstans.

Heja way out west!

Lisa sa...

Fiction, tråkigt att jag gjorde dig besviken.

Men... jag har aldrig sagt att någon ska ha dåligt samvete för att de äter kött. Det har du tolkat in själv.

Jag håller helt med dig om att det finns fler och större bovar i klimatdramat, men jag ser inget problem i att man börjar i den här änden. Någonstans ska man väl börja? Om Way out west kan minska sina utsläpp och reducera sin klimatpåverkan under tre dagar genom att låta bli att servera kött så kan jag inte för mitt liv se ett problem med det. Förstår inte heller vad det är som är så upprörande? Det är ju ingen som tvingar folk att bli vegetarianer för resten av livet här? Det handlar om tre dagar utan kött på ett begränsat festivalområde. Jag är säker på att man kan gå 500 meter bort från festivalen och äta en blodig stek någonstans om man känner att det är nödvändigt.

Jag blir lite ledsen av ditt resonemang. I mina öron säger du att om man inte kan fixa till de största problemen, så kan man lika gärna bara sätta sig ner och göra inget. Deppigt.

Tycker för övrigt också det verkar som om festivalen i fråga har ett miljötänk som sträcker sig längre än bara till matfrågan: http://www.wayoutwest.se/sv/vart-miljoarbete

Meeeen... nu låter det snart som om jag är köpt av Luger, så nu tänker jag vara tyst.

Fridens liljor!

Chris sa...

Fiction: Slag under bätet? Men herregud...http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lidandet-kottets-verkliga-kostnad_7392276.svd

Hanna sa...

Så himla bra och rätt. Är mycket glad för alla initiativ för att minska miljöpåverkan etc. Heja!

Med vänlig hälsning, tyvärr köttätare

emma sa...

Jag förstår inte i hela världen HUR människor kan tycka att det är PK (hallå, kött har väl aldrig varit så jävla hett som det är nu??), eller slag under bältet att göra något för miljön?

Ja, dom flyger in artister (det är svårt att göra en festival annars) ja dom använder en massa el (grön enligt dom själva) ja folk kommer slänga ölburkar (det händer varje helg) men dom gör NÅGOT. Tänk om alla festivaler valde att göra något för miljön? Ingen klagar på att Hultsfred gör exakt samma saker som wow bortsett från att dom serverar kött, vilket belastar miljön ännu mer. Herregud, det är tre dagar, ingen kommer tvångsmata någon, ät eller skit i det.

Colombialiv sa...

Allt det som Kristin sa.

Lina sa...

Ja så himla coolt att det nästan inte är sant faktiskt! Och debatten som förs överallt är så sjukt underhållande och kul. Att folk kan bli så himla upprörda över att Way Out West väljer att inte servera kött liksom?

Fiction sa...

För att något ska vara föredömligt så måste väl per definition motsatsen vara sämre? Är det alltså dåligt att äta kött?

Att de väljer att inte sälja kött rör mig inte i ryggen bortsett från att det känns lite mesigt. Det känns som lättplockade poäng tillika ganska tandlöst. Det är synen att det skulle vara så dåligt att äta kött som skrämmer mig.

Varför inte sälja kött och istället skänka pengarna till att bygga skolor i Afrika eller Indien? Varför inte göra något ORDENTLIGT som faktiskt räknas och gör skillnad för människor? Man lägger ner massor med energi på att utesluta något och fylla den platsen med något annat och ändå så gör det inte, ursäkta uttrycket, ett jävla skit för övriga mänskligheten. Istället sitter folk hemma och jäser och klappar sig gott om buken och tänker "Men jag bidrar minsann inte till utsläppen".
Sedan går, till exempel, folk i god tro och köper sina kläder sydda på fabriker med absoluta minimikrav förlagda på någon bakgata i valfritt U-land. Och fortfarande går folk på många platser i övriga världen hungriga, får ingen utbildning och bor bland sopor konstigt nog.

Men ni fick ju äta vegetariskt och ni bidrar ju i alla fall inte till utsläppen.

Vitnos sa...

ja,men eller hur! Barnen i Afrika svälter, så varför laga mat till sina egna?

Jag säger go wow som faktiskt lyfter frågan och får igång en diskussion!

emma sa...

Fiction, men att välja bort köttet ÄR att göra något? Vad är det som säger att skänka pengar till skolprojekt är värt mer? Och vad gör det för miljön? Vad är okej att göra för miljön, ta buss istället för bil eller är det elakt mot alla som kör bil och innebär det att jag tycker dom är dåliga människor? Att välja veggo framför kött är att göra något för den övriga mänskligheten.

Lisa sa...

Fiction!

Ja, jag tror att det är dåligt (för klimtatet) att vi producerar och äter så sjukt mycket kött som vi gör.

Så ja, jag skulle gärna se att så många som möjligt drog ner på sitt köttätande. Eller slutade äta kött helt. För jag tror att det skulle spela asstor roll!

(Och ja, jag skulle gärna se att man byggde skolor i Indien och Afrika också. Men jag ser inte riktigt hur det hör hit?)

Men det betyder verkligen inte att jag självgod sitter hemma och klappar mig på magen och känner mig nöjd och präktigt härlig för att jag "inte bidrar till utsläppen" varje gång jag har ätit en vegetarisk middag. Eller, för den delen, går på en festival och tvingas avstå kött i hela tre dagar. Herregud, jag fattar väl också att just min middag/tre dagars middag inte spelar så himla stor roll i det stora hela, och att jag "bidrar till utsläppen" på en ziljard andra sätt ändå. Men igen: MAN MÅSTE VÄL BÖRJA NÅGONSTANS?

Vad jag däremot inte förstår är varför du är så arg, och inte heller riktigt hur vi ska komma vidare i det här resonemanget.

Så jag tror jag sätter punkt nu.