torsdag, augusti 16, 2012

Lisas läsdagbok: Mellan dig och dig

Detta har jag läst: Mellan dig och dig, av Katarina Kieri.

Och det är en: Ungdomsroman i jagform, med sjuttonåriga Tora som berättare. I hennes värld finns en mamma (som stuckit med en gris till ny man). En pappa (som tafatt står på tröskeln och mumlar och inte har någon koll). Ivar (som väl är hennes bästa vän. Eller vad är han? Och varför är han så svår att förstå sig på?). Och inte så jättemånga fler. Tora är ganska ensam, skriver små diktrader om sina känslor, och lägger märke till färgen på höstlöven mer än många andra sjuttonåringar skulle göra, tror jag. Och så tänker hon en hel del på bibliotekarien Sven.

Det här gillar jag med boken: Jag tycker Katarina Kieri är väldigt skicklig på att skriva om stillsamma saker, så att de ändå känns. Här händer inte speciellt mycket, men det känns ändå. Precis som i hennes tidigare böcker (som jag älskar!!) är det något med stämningen. Tonen? Det är lugnt och melankoliskt och sparsmakat. På ett bra sätt.

Det här gillar jag inte med den: Jamen, jag tycker rätt ofta att Tora känns som 42, snarare än 17, framförallt när hon uttrycker sig. Hon säger "Vadan detta?" och tänker att saker är "diametralt olika". Det är alldeles säkert medvetet, och säkert finns det massor av sjuttonåringar som uttrycker sig så (var jag en själv?), men det stör i alla fall min läsning. Jag tror inte riktigt på Tora som person. Och så tröttnar jag lite på de språkliga upprepningarna (fyra, fem meningar efter varandra som börjar på samma sätt) efter ett tag. Det är effektfullt i början, men jag tycker det blir för mycket framåt slutet. Jag har gillat samtliga av Kieris andra böcker jag läst mycket mer än vad jag gillar den här.

Inga kommentarer: