tisdag, april 10, 2012

Alla dessa märkliga grejer man ställer upp på

Ni vet hur vissa har skapat sig en slags rutin för att komma till ro och somna på kvällen? Typ läsa lite i en bok, ta ett varmt bad, dricka ett glas mjölk, lägga några ord i wordfeud, sådana grejer?

Min yngsta son har "sticka in händerna i munnen på mig och klösa mig i tandköttet tills det blöder" som sådan rutin.

Så här i efterhand, när han väl somnat, kan jag inte för mitt liv förstå varför jag låter honom göra det. Men det är ju nu, det. Då, för en halvtimme sedan, när jag försökt få honom att somna i en timme tänkte jag helt kallt att "Det är väl enklast för alla inblandade om jag bara öppnar munnen och låter honom gröpa djupa sår i tandköttet på mig, va? Även om det gör så ont att jag gråter lite i smyg under tiden? Ja, jo, helt klart. Vad är väl ett tandkött, etc, etc, etc."

Och sedan gapade jag.

Helt vanligt.

24 kommentarer:

Fröken K sa...

Åh. Ännu ett inlägg med mycket igenkänning, förlåt, jag menar MYCKET igenkänning. Ja, som sagt, vad gör man inte? Jag kan inte svara på var gränsen går i alla fall, den saken är klar.

Bara Sara sa...

Ja, sen om några år när de slutat gjort sånt kommer man undra va fan man ställde upp på !

Silverkant sa...

Ja, vad tusan är det med små barn och fingrarna i munnen på någon annan när de ska sova? Liksom vad fyller det för funktion? Tänker ig något biologiskt, typ från tiden när vi var grottmänniskor. Kan i och för sig inte komma på vad funktionen skulle ha varit då heller...

Fatima sa...

En vän till mig varnade mig just för detta när Isolde var några veckor gammal. "Låt henne inte somna med fingrarna i munnen för då måste hon det jämt sen.!" Det tog ett tag innan jag insåg att det var MIN mun hon menade.

Anonym sa...

Du! Din bok finns att låna som e-bok på biblioteket - visste du det? Kola: https://biblioteket.stockholm.se/sok/mediatype/E-media?freetext=allt%20jag%20s%C3%A4ger%20%C3%A4r%20sant#835710

Helena sa...

Haha! För mig var det att bli dragen i håret som gällde. Och ett mycket, mycket diskret flyttande av liten hand från mer till mindre känsliga områden för att undvika den värsta smärtan. Och jag som redan har så dålig hårkvalitet...

Susanna sa...

Haha! Här är det också hårdragning som gäller. När ungen väl har somnat får jag bända upp de små fingrarna och dra loss hårtussarna.

Karin sa...

Här är det också hårdragning som gäller. Finns områden där det är lite glesare... Annars är det mitt öra som är grejen som tur är gör det inte så ont. Det är nästan mysigt när han gnuggar min öronsnibb :)

Johanna sa...

Hahaha!

Och AJ! Jag missade förresten stycket om vad det var din son fått för sig, kändes mycket märkligt att sen läsa "Det är väl enklast för alla inblandade om jag bara öppnar munnen och låter honom gröpa djupa sår i tandköttet på mig".

Bara eeeh va? Men jag läste igen så nu fattar jag. Tänk vad han kommer garva när du berättar om det där om några år :)

enligt O sa...

Tack för dagens största garv. Tänk alla saker man gjort och gör för sina barn för att det är lugnast så.

Lisa sa...

Hårdragning, säger ni? Been there, done that. Jag antar att han gick över till tandkött när håret tog slut.
MVH
/Skallig

Anonym sa...

Vi har gått igenom de stadierna + peta in fingrar i näsan. Nuvarande rutin är att hon lägger sina små händer runt mina kinder. Inte särskilt svårt att leva med. Anna

mor Lena sa...

Åh, vad jag behövde detta!!! Dagens gapskratt. Vad gör vi inte för våra barn? Vad gjorde vi för dig??

Rebecka sa...

Hahaha! O, en vet vad en har att vänta, som di säger i Småland. Än så länge ägnar sig barnet mest åt att köra in sin egen näve i munnen vid läggdags. Fint så.

Rebecka sa...

i sin egen mun, skulle det vara.

Miasworld sa...

Själv har jag 2,5 års erfarenhet av att ha en liten hand som nyper mig i armhålan sisådär mellan 4 och 5 nästan varje morgon. Jag försöker intala mig själv att jag kommer sakna det en dag som tusan.

emster sa...

man gör det man måste helt enkelt

hejhejlivet sa...

Vår Lilla kör samma grej! Alternativt nyps/rivs. Allt gör lika ont, allt tillåter vi. Så länge de somnar av det osv...

Sara sa...

åhh, här har vi gått igenom samma fas. Nu är han 13 månader och gillar att stryka mig på armen när han somnar. Som gulligt.

Emmi sa...

Min dotter gillar också att ha fingrarna i min mun men faktum är att hon somnar så fort på kvällarna att jag inte ställts inför valet blödande tandkött eller überkinkigt barn. Men hade jag behövt välja hade jag gjort som du. Alla dar i veckan. Man e störd, ärligt talat...

étincelles sa...

Ojsan. Min son har autistiska tendenser och har en hel hop "ritualer" som hör ihop med olika tillfällen. Läggdags känns som en kapplöpning! Skönt att höra att även "vanliga barn" har saker för sig, tycker jag. Och att jag inte är den enda föräldern som inte alltid orkar stå emot!

Anonym sa...

Hahahahahaha, sjukt hög igenkänningsfaktor. Min Majblomma (snart 11 månader) gör exakt såna saker för att komma till ro. Dessutom står jag sådär vid sängen också och kröker ryggen tills svettningar inträder.
Dog lite av skratt nu, tack för det.
//Sandra

Ja, jag då sa...

Uh! Säg att det finns barn som INTE gör så! Nu i 4,5 mån åldern somnar våran fint och snällt. vill att det håller i sig så. hoppas inte detta är ett evolutionärt steg som alla går igenom /orolig nybliven mamma

Julia sa...

HAHA, det här fick mig verkligen att skratta.
Läste om Onekligen i Läseposten och tänkte att det vore kul att kika in. Det var det! Härlig blogg!