onsdag, mars 07, 2012

Lisas läsdagbok: The fault in our stars

Detta har jag läst: The fault in our stars, av John Green.

Och det är en: Ungdomsroman om Hazel Grace och Augustus Waters, som träffas i en stödgrupp för cancersjuka ungdomar. Hazel har obotlig cancer och vet att hon inte har speciellt lång tid kvar. När boken börjar är hon övertygad om att det finns massor hon aldrig kommer att hinna med. Bli kär, till exempel. Men... ja. Så träffar hon ju Augustus, dårå.

Det här gillade jag med den:
Gillade? Gillade? Det räcker ta mig farao inte som ord i det här sammanhanget. Jag älskade den här boken. Älskade! Till exempel avgudar jag karaktärerna - Hazel Grace är fantastisk. Augustus Waters är FAN-TAS-TISK. Och deras dialog. Och deras relation. Å! ÅÅÅ!!! Det är så respektfullt beskrivet på något sätt, det blir aldrig ens i närheten av "kolla här, här är två ungdomar som är kära för första gången, vad gulligt" ur ett vuxenperspektiv, det är bara fint och på allvar och så sjukt, sjukt bra bara. Det här kan vara en av de bästa böckerna jag någonsin läst, faktiskt.

Det här gillade jag inte med den: Nä, det finns inget jag inte gillade med den. Jag fick visserligen ta ett djupt andetag och stålsätta mig några gånger för att inte bryta ihop när jag läste. (Ungdomar som snart ska dö i cancer! Deras föräldrar som inte kan göra något! Bara se på!) Men faktiskt. Den var ändå inte lika tung som jag hade förväntat mig. Den är nästan lika rolig som den är sorglig, och balansen gör att man (jag) visserligen lipar som en stucken gris, men man (jag) är ändå helt varm och glad när man läst klart.

Den kommer att ges ut på svenska, vet jag! Men inte när eller hur.

8 kommentarer:

Karna sa...

Ser framemot att läsa.
Har just totalsnörvlat mig igenom mellanåldersboken Min syster är i tusen bitar av Annabel Pitcher, så jag måste nog hämta mig lite först bara.

My sa...

Har precis börjat följa din blogg och den här boken låter bara så spännande :) Läser egentligen inte på engelska, men bara måste få läsa den så fort jag kan känner jag :P

Anonym sa...

Januari 2013 är planerad utgivning.

Mikaela sa...

Tack för detta briljanta lästips, boken var grymt bra. Dog lite inombords där framåt slutet av boken, och kunde inte somna på flera timmar, men det var det värt! Hädanefter ska jag läsa alla böcker du tipsar om, du verkar ha god smak :)

Mikaela sa...

Tack för detta briljanta lästips, boken var grymt bra. Dog lite inombords där framåt slutet av boken, och kunde inte somna på flera timmar, men det var det värt! Hädanefter ska jag läsa alla böcker du tipsar om, du verkar ha god smak :)

Anonym sa...

Hej Lisa!
Jag är lycklig förläggaren till den svenska utgåvan ...
Hälsar Kaa, Bonnier Carlsen

Anonym sa...

Idag hörde jag mig kommentera denna bok i bokhandeln idag. (Har plöjt den i helgen) Som du vet är det dina hyllningar från just detta blogginlägg som pryder den svenska utgåvan. Till min kollega berättade jag om dess förträfflighet o att jag gillar den mycket mycket - men den bästa ungdomsboken jag någonsin läst är den inte riktigt' bara nästan, en som slår den är ju tex Allt jag säger är sant! Jag tycker ni ska pryda pocketutgåvan med bästa bästa bästa ungdomsboken, Lisa Bjärbo slår tom internationella giganter som John Green. // Bokhandlerskan

Sanna sa...

Tack, Lisa. Nu har jag också läst den, tack vare dig. Lånade den på biblioteket, på insidan hade någon satt en post-it med orden "I fell both in love and in tears with this novel. Enjoy your read!" Mycket fint. Och mycket sant. Tack igen, hade aldrig hittat den utan dig!