söndag, december 11, 2011

Beställa julgran på nätet, eller: Vart är världen på väg?

Häromdagen läste jag i tidningen att allt fler stockholmare beställer sin julmat från en cateringfirma, och sin julgran på nätet och att stressforskare slog larm och tänkte vojne, vojne, det är inte ett bra tecken, det där, dagens storstadsmänniskor är för stressade, HERREGUD, beställa julgran på nätet!

Då nickade jag och höll med.

Fy, ja.

Beställa julgran. På nätet?

Please.

Den ska man ju gå ut i skogen i friska luften och hugga själv, helt genuint och mysigt!

Sedan började jag tänka lite på var jag själv skulle få tag i en gran till lägenheten. Och hur jag skulle få hem den hit när jag väl hittat ett ställe som sålde, med två barn i ena handen och en gran i den andra. Och låt mig säga så här, va. Det var ju inte som att bilden som poppade upp för mitt inre när jag föreställde mig det spektaklet var så himla genuin och mysig, direkt. Det var den faktiskt inte. Den involverade liksom ingen fin skogspromenad i gnistrande snö. Inget romantiskt velande i stil med "Vi tar den här granen!" "Nej! Den där borta ser lite finare ut!" Inga trevliga yxhugg. Ingen varm choklad. Inga rosiga kinder. (Eller jo, förresten, rosiga kinder skulle jag nog lyckas åstadkomma. Men de skulle inte vara av den trevliga sorten.) Den involverade mest massa skitjobbiga grejer faktiskt. Slask och skrikande barn och mjölksyra i armarna och svordomar. Kändes ju sådär, faktiskt.

Så sedan gjorde jag det.

Beställde en gran.

nätet.

Nu har vi en fin julgran i vardagsrummet, och jag ligger och tindrar genuint och mysigt med ögonen mot den och dricker glögg. Det tog mindre än ett dygn från det att jag beställde den tills den stod på plats, rak och fin i julgransfoten, lagom hög, utan ett enda sammanbrott från någon i familjen. Utan att ens någon i familjen rest sig från soffan, faktiskt. Och det var billigare än om jag hade gått ner och köpt en själv på stan.

Himla bra grej ändå, det där internet!

Det får man ju verkligen ge det.

14 kommentarer:

Olivia - 19 år och gravid sa...

Ja, ibland blir det inte som man tänkt sig. Vad kostade denna nya idé då? Måste varit himla dyrt att beställa en gran? :)

kerstinm sa...

Bor man i Stockholm med familj o småbarn skulle jag tro att det är hemskt mycket mindre stressande att beställa en gran på nätet. Och det är väl på grund av småbarnen som man ens ställer upp granen...? Själv ställer jag inte upp granen i år, kommer att vara bortrest över julen. Men så har jag inga småbarn hemma längre. Kan inte föreställa mej lämligheten av att ströva runt i snön o hugga egen gran om man bor i Sthlm!

Evalinn sa...

Wunderbar! :-D

Lily sa...

Fantastiskt!! Det där var nog det bästa jag läst på länge, ska genast beställa min egen gran!

Ylva sa...

Mäh, julgranen ska tas in den 23:e och chock-kläs med så mycket pynt att den knappt syns. Hemma hos ens föräldrar så man slipper barren själv. Och vi gör så att vi går bara lite utanför vår mark så vi får nöjet att sno en gran, släpar med den och ställer den utanför stugan.

Förortsbruden sa...

Gran på nätet. Så jävla bra grej. Ska också!

Anonym sa...

Kanonidé! Verkligen. Visst blir vi mer och mer stressade. Och vad är felet med att förenkla vardagen där det är möjligt?

Tummen upp!

//Gry

Eva-L sa...

Annars säljs det (de har inte dykt upp än, jag hoppas de kommer till helgen) granar i Aspuddens centrum utanför cykelaffären. :)

S. sa...

En kompis gjorde den där grejen, och beställde nån värstingvariant. Fint på alla sätt, förutom att den till råga på allt var importerad.

Singelmamman sa...

Fick du den på den dagen du ville? Jag har också beställt en, tack för en strålande idé, men de ringde redan idag när jag inte är hemma, jag vill ha den levererad senare.

Lisa sa...

Eva-L, tack! Då kanske jag vågar mig på en utflykt 500 meter bort nästa år om jag känner mig hurtig. Det verkar ju nästan rimligt!

Och Singelmamman, jag fick min på precis den dagen jag önskade (dagen efter jag beställde). Kunde du inte deala med dem när de ringde, och få dem att komma senare?

Johanna sa...

Haha, jag hade gjort detsamma. Genuint och mysigt blir det ju när gran-fan är på plats, INTE när man ska släpa hem den. Så lika bra att snabbspola fram till det göttiga!

lena och Tilde sa...

Vi pratade just om detta igår, vi har ingen bil så för oss skulle det vara supesmidigt. Men tyckte kungsgranen kostade lite völ mkt om man jämför med ute? tror vi betalde 500 förra året..

vad kostade frakten?

Lisa sa...

Lena och Tilde - priserna är inklusive frakt! Fast allt det där står ju på deras hemsida, bättre att kolla där så jag inte sitter och minns fel.